Overgordijnen

Met meer dan 1200 soorten overgordijnen is er voor ieders interieur-wens een perfect gordijn. Overgordijnen dragen niet alleen bij aan een goede akoestiek; dragen ook bij aan een warmte- en geluidsisolatie raamdecoratie. In samenwerking met Gordijnatelier Hoekman worden uw gordijnen snel en vakkundig geconfectioneerd. Gordijnen kunnen op verschillende manieren worden geconfectioneerd. De plooi die in het gordijn komt bepaalt, behalve de lichtdoorlatendheid ook hoe een gordijn valt. Keuze in confectie

Kies je een enkele, dubbele, driedubbele, retour, platte of waveplooi? Ga je voor zeilringen met een stoere en luxe uitstraling of juist de bokaalplooi voor een romantisch effect? Er zijn vele mogelijkheden. Wij adviseren je graag hierin zodat je gordijnen optimaal bijdragen aan warmte, gezelligheid en jouw persoonlijke stijl.

Overgordijnen
Overgordijnen

Wave-plooi 

De meest populaire confectie op dit moment is de wave-plooi. Dit is dan ook een hele mooie, golvende gelijkmatige plooi waardoor het hele gordijn prachtig valt. De afstand tussen de plooien is bepaald door speciaal koord met runners, die geplaatst worden in een wave-rails of KS rails. De wave-confectie kan worden toegepast bij alle soepel vallende kamerhoge stoffen. Bij een breedte stof kan een naad mogelijk in een slag “naar voren” komen te vallen en daarom vinden wij dit type stoffen minder geschikt voor Wave-confectie. Bij een waveplooi hangt het gordijn onder de rails. Wil men de kamer verduisteren, houd er dan rekening mee dat er tussen de rails en het gordijn licht door kan doorschijnen. 

Enkele plooi 

Een enkele plooi is een eenvoudig en mooie strakke plooi. De enkele plooi kan prima toegepast worden bij wat zwaardere overgordijnstoffen of gevoerde gordijnen en is ook geschikt voor inbetweens of transparante stoffen. Een enkele plooi is een voordeligere keuze dan bijvoorbeeld een dubbele plooi doordat er minder stof gebruikt wordt. De plooien zijn niet al te diep en bij een gedessineerd gordijn blijft de print mooi zichtbaar. Deze plooi is zeer geschikt om op plekken waar maar weinig ruimte is, toch een mooi gordijn te hebben hangen.

Overgordijnen
Overgordijnen

Vlinderplooi (dubbele plooi)

Vervolgens is een vlinderplooi, ofwel een dubbele plooi is de meest toegepaste plooi. Een gordijn met een vlinderplooi heeft een rijke en volle uitstraling. Voor een gordijn met deze plooi wordt meer stof gebruikt dan voor een gordijn met een enkele plooi. De vlinder plooi wordt veel gebruikt voor transparante en semi-transparante gordijnen maar kan ook prima toegepast worden bij soepel vallende overgordijnstoffen. De dubbele plooi zorgt voor een mooie valling in de stof. Bij het openen van het gordijn blijft er een groter pakket hangen dan bij een enkele plooi.

Drie-dubbele plooi (trie plooi)

Ben je op zoek naar een rijke royale uitstraling? Dan kun je bij soepel vallende gordijnstoffen en transparante stoffen gebruik maken van een driedubbele plooi. Hiervoor wordt nog meer stof gebruikt dan bij een dubbele plooi waardoor het gordijn royaal hangt. Deze plooi is extra mooi bij een hoger vliesband, daardoor valt de plooi namelijk nog mooier. 

Overgordijnen
Overgordijnen

Retourplooi

Enkele, dubbele en driedubbele plooien kunnen ook als retourplooi gemaakt worden. Hierbij wordt het band midden tussen de plooien nog een keer naar achteren doorgestikt waardoor het ook naar achter valt. Hierdoor ontstaat een mooi harmonica effect en heb je een klein stofpakket over. Deze plooi kan alleen gebruikt worden als het gordijn onder de rail hangt.

Zeilringen 

Wil je het gordijn op een roede hangen, dan kan je het gordijn ophangen aan ingeslagen ringen. Gordijnen met ingeslagen ringen hebben vaak een wat stoerdere uitstraling. Deze zeilringen kunnen voor alle typen gordijnstoffen gebruikt worden. Zeilringen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en maten. Kies een zeilring die mooi past bij de kleur van het gordijn en één die past om de roede.

Overgordijnen
Overgordijnen

Kokerplooi en bokaalplooi

En dan zijn er nog de bijzondere en extravagantere plooien. Deze plooien komen wat minder vaak voor maar kunnen soms de juiste oplossing bieden.

Koker- of bokaal plooien zijn zeer elegant en zorgen voor een romantische sfeer. Een kokerplooi is een enkele plooi die rond wordt gezet met een kunsstofplaatje. Een bokaalplooi is een vlinderplooi dit met een dot watten aan de bovenkant wordt uitgevouwen.

Platte plooi

De platte plooi wordt ook wel de stolp plooi genoemd. Deze plooi kiest u alleen voor gordijnen die niet geopend worden maar altijd in gesloten toestand voor het raam blijven hangen. Het gordijn hangt altijd keurig geplooid in royale plooien.

Overgordijnen

Kleuradvies op afspraak aan huis

Advies op maat, bij u zelf thuis.
Neem contact op